Johanna Almark on Suomen monipuolisimpia muusikoita, esikuvanaan barokin ajan “Complete Musician” – mutta miten kaikki sopii hänen kalenteriinsa?

Johanna on aktiivinen ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa ja haluaa toimia luonnon ja sen moninaisuuden puolesta. Tällä nuorille osoitetulla musiikkivideolla kuullaan Johannan sovitus Kerkko Koskisen musiikista. Video toteutettiin yli sadan vapaaehtoisen eri-ikäisen laulajan ja soittajan voimin Johannan toimiessa kapellimestarina.

Johanna Almark on laulajana, kapellimestarina, kuoronjohtajana, säveltäjänä, sovittajana, viulistina ja projektien vetäjänä Suomen monipuolisimpia muusikoita.

Sibelius-Akatemiassa hän on suorittanut sekä orkesterinjohdon että kuoronjohdon diplomin, opettajinaan Jorma Panula, Leif Segerstam, Eri Klas, Esa-Pekka Salonen, Atso Almila ja Matti Hyökki.

Kapellimestari ja kuoronjohtaja: Almark on toiminut kapellimestarina Helsingin kaupunginteatterissa (1998 – 2004) sekä Svenska Teaternissa (Helsinki; 2002 – 2004). Hän on johtanut useita Suomen huippukuoroja, mm. Akademiska damkören Lyrania (taiteellinen johtaja 1988 – 1998), Suomen Kansallisoopperan kuoroa, Radion kamarikuoroa, Tapiolan kamarikuoroa sekä Suomen Laulua. Vuodesta 2019 Almark toimii Nuutajärven Lasisoi -festivaalin taiteellisena johtajana.

Laulaja, tuottaja, säveltäjä ja sovittaja: Laulajana Johanna Almark on harvinainen yhdistelmä virtuoosista barokkisopraanoa, sielukasta jazzlaulajaa ja uuden taidemusiikin valovoimaista tulkitsijaa. Hän on julkaissut kolme omaa levyä ja toiminut useiden levyjen tuottajana. Almark on myös säveltäjä ja hän on tehnyt sovituksia yhtyeille, kuoroille ja orkestereille.

Neljä vahvaa naishahmoa hallitsevat Almarkin tulevia konserttikausia – hän yhdistää kapellimestarin ja laulusolistin tehtävät, kun hänen ohjelmistossaan ovat Jean Sibeliuksen Luonnotar, György Ligetin Mysteries of the Macabre, Leonard Bernsteinin Glitter and Be Gay (operetista Candide) sekä Jukka Linkolan Konsertto jazzsopraanolle ja orkesterille, joka on Johanna Almarkin tilaussävellys.

Ruotsalaisuuden päivän palkinto myönnettiin Almarkille vuonna 2017. Perusteluissa todettiin:
“Johanna Almarkilla on oma musiikkityylien rajoja ylittävä tulkintatapansa. Hän yhdistää ennakkoluulottomasti eri musiikinaloja, barokista maailmanmusiikkiin ja jazziin. Laulajan-, kapellimestarin, kuoronjohtajan ja viulistinuransa lisäksi Almark tukee vahvasti harrastajamusiikkia. Hän on johtanut orkestereita ja kuoroja useilla lasten ja nuorten musiikkileireillä. Sovittajana, säveltäjänä ja improvisoivana muusikkona hän järjestää vuorovaikutteisia konsertteja, joissa myös yleisö osallistuu musiikintekemiseen. Poikkeuksellisen musiikillisen taitonsa sekä myönteisen energiansa ansiosta Almark on voimavara suomalaiselle kulttuurielämälle.”

Kuuluisilla musisointiverstaillaan Johanna Almark ei edellytä nuotinlukutaitoa, vaan niillä sekä lapset että aikuiset, harrastajat ja ammattilaiset, keskittyvät kehon rytmiseen ilmaisuun, vapaaseen äänenkäyttöön, korvakuulolta oppimiseen ja improvisointiin. Verstaiden päämääränä on kokonaisvaltainen musisointi länsimaista taidemusiikkia ja eri etnisten kulttuureiden perinteitä hyödyntäen.

Johanna on aktiivinen ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa ja haluaa toimia luonnon ja sen moninaisuuden puolesta. Vuonna 2019 hän on mukana muun muassa valtakunnallisessa, ilmastonmuutoksen vastaisessa Climate Aid -suurhankkeessa, jonka konserteissa ja videotuotannossa hän toimii kapellimestarina ja musiikin sovittajana.