The Complete Musician – muusikko, joka soittamisen, laulamisen ja johtamisen lisäksi myös säveltää. Tämä barokin ajan käsite on myös mottoni.

Yes, we all need hope – Johanna Almarkin säveltämä Climate Aid Finlandin tunnussävelmä. Eturivin artistit ja Joensuun kaupunginorkesteri julkaisivat Johannan johdolla yhteisöllisen ilmastomusiikkivideon YK:n luonnon moninaisuuden päivänä 2021.

– – video on muusikoille tuumasta toimeen ‑keino Greta Tunbergin hengessä.
Lue
Johannan [ruotsinkielinen] haastattelu HBL:ssa.

Johanna Almark on säveltäjänä, kapellimestarina, kuoronjohtajana, laulajana ja viulistina Suomen monipuolisimpia muusikoita.

Ilmastoylikapellimestari

Vuoden 2019 marraskuun suuri Climate Aid Finland -ilmastokonsertti Helsingin Musiikkitalossa aloitti uuden, tiiviin jakson Johanna Almarkin uralla – konsertin kiitosseremonioissa hänet nimitettiin Ilmastoylikapellimestariksi, mikä on sittemmin kuulunut sekä hänen konserteissaan että sävellyksissään. Hän on viime aikoina johtanut Oulun ja Vaasan kaupunginorkesteria, ja lisää orkestereita on tulossa vuoden 2023 kalenteriin.

Hänen johdollaan ovat esiintyneet myös Wegelius kammarstråkar sekä Svenska kulturfondenin kevään 2022 palkintojuhlien orkesteri kolmessa kaupungissa. Kaikissa orkesterikonserteissa on ollut myös Almarkin omien sävellyksien kantaesityksiä, minkä lisäksi hän on toiminut eri orkesterikonserteissa myös laulusolistina sekä juontajana.

Vuoden 2021 kesällä Climate Aid -tempaus jatkui musiikkivideolla, jolla Joensuun kaupunginorkesteri soittaa säveltäjän johdolla ilmastoaktivistin Greta Thunbergin sanoihin valmistuneen, Musiikkitalon konsertissa kantaesitetyn Yes, we all need hope  – teoksen; monien musiikkityylien nimekkäiden taiteilijoiden osuudet liitettiin videolle eri puolilta Suomea.

Vuoden 2023 aikana Almark johtaa Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria ja Mikkelin kaupunginorkesteria Taidetestaajat-konserteissan. 

Säveltäjä

Säveltäminen on pitänyt Johanna Almarkin jatkuvasti kiireisenä – useiden kantaesitysten jälkeen hän on saanut myös sävellystilauksia. Oulu Sinfonian jousiorkesteri kantaesitti säveltäjän johdolla teoksen Myrskyvaroitus, jonka sittemmin esitti myös Kuopion kaupunginorkesteri Erkki Lasonpalon johtamana. Almarkin johtamassa Vaasan kaupunginorkesterin vuoden 2021 joulukonsertissa kuultiin kantaesityksenä Jouluinen alkusoitto sekä 12 yhteislauluihin sopivalle äänenkorkeudelle sovitettua laulua. Tätä kokonaisuutta Fennica Gehrman julkaisee vuoden 2023 aikana. Osan Almarkin sekakuorotuotannosta julkaistiin vuoden 2022 joulukuussa. Wegelius-kamarijouset kantaesitti 2021 teoksen Who’s there? 

Svenska Kulturfondenin konserttikiertueelle 2022 syntyi tilauksesta Juhlamarssi ja Juhlapuhe. Suomalaisen kamariorkesterin puhaltajien kanssa Almark kantaesittää metsä-aiheisen musiikkisatunsa Tammisaaren kesäkonserteissa elokuussa 2023.

Syksyllä 2023 saa kantaesityksensä uuden ajan vesisatu lapsille Heta Heiskasen teksteihin. Almark johtaa siinä Mikkelin kaupunginorkesteria ja musiikkiluokkien kuoroja. Elokuussa tulee niinikään ensi-iltaan Almarkin yhden naisen ooppera Orlando.

Laulaja ja tuottaja

Laulajana Johanna Almark on harvinainen yhdistelmä virtuoosista barokkisopraanoa, sielukasta jazzlaulajaa ja uuden taidemusiikin valovoimaista tulkitsijaa. Viime vuosina hänen konserttiensa keskeisenä osana on ollut kaksi merkittävää teosta, Sibeliuksen sävelruno Luonnotar sekä aaria Glitter and be gay Bernsteinin operetista Candide – niitä hän tulee esittämään myös kapellimestarin ja laulusolistin kaksoisroolissa. Almark on julkaissut kolme omaa laululevyä ja hän on toiminut useiden levyjen tuottajana. 

Opinnot ja kiinnitykset

Koulutukseltaan Johanna Almark on sekä diplomikapellimestari että diplomikuoronjohtaja; hänen opettajinaan Sibelius-Akatemiassa olivat Jorma Panula, Leif Segerstam, Eri Klas, Atso Almila ja Matti Hyökki. Almark on opiskellut myös fyysista ilmaisua Lontoossa Desmond Jones School of Mime and Physical Theatressa.

Valmistuttuaan hän toimi vuosia kapellimestarina Helsingin kaupunginteatterissa ja Svenska Teaternissa. Hän on johtanut useita Suomen huippukuoroja, esimerkiksi Akademiska damkören Lyrania (taiteellinen johtaja 1988 – 1998), Suomen Kansallisoopperan kuoroa, Radion kamarikuoroa, Tapiolan kamarikuoroa sekä Suomen Laulua.

Vuonna 2014 hän perusti oman Jammarkören-laulajistonsa. Hänen omat instrumenttinsa ovat laulun lisäksi viulu ja piano. Hän on työskennellyt myös Nuutajärvi Lasisoi – klasista musiikkia -festivaalin taiteellisena johtajana.

Pedagogi

Almark toimii myös pedagogina: hän pitää musisointiverstaita, joilla sekä lapset että aikuiset, harrastajat ja ammattilaiset, keskittyvät kehon rytmiseen ilmaisuun, vapaaseen äänenkäyttöön, korvakuulolta oppimiseen ja improvisointiin. Hän on toiminut monena kesänä lasten ja nuorten musiikkileirien vetäjänä, orkesterin- ja kuoronjohtajana.

Tunnustukset ja palkinnot

Viime vuosina Johanna Almark on saanut useita tunnustuksia ja palkintoja työstään:  

Vuoden 2022 syyskuussa Uudenmaan liitto luovutti hänelle tulevan vuoden 2023 ”Uusimaa-palkinnon”.

Toukokuussa 2022 Stina Krooks stiftelse palkitsi hänet luovasta, yhteisöllisyyttä lisäävästä työstään.

Vuonna 2021 Grönqvistska stiftelsen myönsi Almarkille kulttuuripalkintonsa. ja vuotta aiemmin Nygréns stiftelse palkitsi hänet ”pitkäaikaisesta ja laaja-alaisesta työstä taiteen ja kulttuurin hyväksi Suomessa”.

Vuonna 2020 Almark sai Svenska kulturfondenin kokovuotisen apurahan muun muassa sävellystyötä varten.

Vuonna 2017 hänelle myönnettiin ”Ruotsalaisuuden päivän palkinto”, jonka perusteluissa todettiin muun muassa: ”Poikkeuksellisen musiikillisen taitonsa sekä myönteisen energiansa ansiosta Almark on voimavara suomalaiselle kulttuurielämälle.”