Johanna Almark on Suomen monipuolisimpia muusikoita, esikuvanaan barokin ajan “Complete Musician” – mutta miten kaikki sopii hänen kalenteriinsa?

Johanna on aktiivinen ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa ja haluaa toimia luonnon ja sen moninaisuuden puolesta. Tällä nuorille osoitetulla musiikkivideolla kuullaan Johannan sovitus Kerkko Koskisen musiikista. Video toteutettiin yli sadan vapaaehtoisen eri-ikäisen laulajan ja soittajan voimin Johannan toimiessa kapellimestarina.

Johanna Almark on kapellimestarina, laulajana, kuoronjohtajana, säveltäjänä, sovittajana, viulistina ja projektien vetäjänä Suomen monipuolisimpia muusikoita.

”Ilmastoylikapellimestari”: Vuoden 2019 marraskuun suuri ilmastokonsertti Climate Aid Finland esitteli täydessä Helsingin Musiikkitalon konserttisalissa monelle uuden Johanna Almarkin: 80 orkesterimuusikon ja sadan kuorolaisen, Purcellin, Mendelssohnin ja Prokofjevin musiikin, neljän oman kantaesitysteokseen sekä useiden sovittamiensa world music -kappaleiden johtajan ja ison tapahtuman hallitsijan. Suotta ei Almarkia nimetty konsertin kiitosseremonioissa ”ilmastoylikapellimestariksi”. Luontoprojekti jatkuu lähivuosina eri puolilla Suomea, orkestereiden, kuorojen ja festivaalien kanssa.

Vuoden 2019 lopussa Johanna Almark sai uuden tunnustuksen, kun Nygrénin säätiö palkitsi hänet “pitkäaikaisesta ja laaja-alaisesta työstä taiteen ja kulttuurin hyväksi Suomessa”.

Vuonna 2019 Johanna Almark otti lauluohjelmistoonsa kaksi merkittävää teosta, Sibeliuksen Luonnottaren ja aarian Glitter and be gay Bernsteinin operetista Candide – niitä hän esitti festivaaleilla (mm. Kauniaisten musiikkijuhlat) ja konserteissa eri puolilla Suomea. Almarkin Jammarkören (Jamarikuoro) kantaesitti kesällä Vantaan Pyhän Laurin kirkon konserttisarjassa johtajansa 25 minuutin pituisen” Sångens tid – kärlekssvit för kör” (”Laulun aika – rakkaudellinen sarja”) -teoksen, jonka osia on esitetty useita kertoja. 

Kapellimestari ja kuoronjohtaja: Johanna Almark on suorittanut Sibelius-Akatemiassa sekä orkesterinjohdon että kuoronjohdon diplomin, opettajinaan Jorma Panula, Leif Segerstam, Eri Klas, Esa-Pekka Salonen, Atso Almila ja Matti Hyökki. Almark on toiminut kapellimestarina Helsingin kaupunginteatterissa (1998 – 2004) sekä Svenska Teaternissa (Helsinki; 2002 – 2004). Hän on johtanut useita Suomen huippukuoroja, mm. Akademiska damkören Lyrania (taiteellinen johtaja 1988 – 1998), Suomen Kansallisoopperan kuoroa, Radion kamarikuoroa, Tapiolan kamarikuoroa sekä Suomen Laulua. Vuonna 2014 hän perusti oman Jammarkören-kuoronsa (Jamarikuoro). Vuodesta 2019 Almark toimii Nuutajärvi Lasisoi!- klasista musiikkia” -festivaalin taiteellisena johtajana.

Laulaja, tuottaja, säveltäjä ja sovittaja: Laulajana Johanna Almark on harvinainen yhdistelmä virtuoosista barokkisopraanoa, sielukasta jazzlaulajaa ja uuden taidemusiikin valovoimaista tulkitsijaa. Hän on julkaissut kolme omaa levyä ja toiminut useiden levyjen tuottajana. Almark on myös säveltäjä minkä lisäksi hän on tehnyt sovituksia yhtyeille, kuoroille ja orkestereille.

Neljä vahvaa naishahmoa hallitsevat Almarkin tulevia konserttikausia – hän yhdistää kapellimestarin ja laulusolistin tehtävät, kun hänen ohjelmistossaan ovat Jean Sibeliuksen Luonnotar, György Ligetin Mysteries of the Macabre, Leonard Bernsteinin Glitter and Be Gay (operetista Candide) sekä Jukka Linkolan Konsertto jazzsopraanolle ja orkesterille, joka on Johanna Almarkin tilaussävellys.

Ruotsalaisuuden päivän palkinto myönnettiin Almarkille vuonna 2017. Perusteluissa todettiin:
“Johanna Almarkilla on oma musiikkityylien rajoja ylittävä tulkintatapansa. Hän yhdistää ennakkoluulottomasti eri musiikinaloja, barokista maailmanmusiikkiin ja jazziin. Laulajan-, kapellimestarin, kuoronjohtajan ja viulistinuransa lisäksi Almark tukee vahvasti harrastajamusiikkia. Hän on johtanut orkestereita ja kuoroja useilla lasten ja nuorten musiikkileireillä. Sovittajana, säveltäjänä ja improvisoivana muusikkona hän järjestää vuorovaikutteisia konsertteja, joissa myös yleisö osallistuu musiikintekemiseen. Poikkeuksellisen musiikillisen taitonsa sekä myönteisen energiansa ansiosta Almark on voimavara suomalaiselle kulttuurielämälle.”

Kuuluisilla musisointiverstaillaan Johanna Almark ei edellytä nuotinlukutaitoa, vaan niillä sekä lapset että aikuiset, harrastajat ja ammattilaiset, keskittyvät kehon rytmiseen ilmaisuun, vapaaseen äänenkäyttöön, korvakuulolta oppimiseen ja improvisointiin. Verstaiden päämääränä on kokonaisvaltainen musisointi länsimaista taidemusiikkia ja eri etnisten kulttuureiden perinteitä hyödyntäen.

Johanna on aktiivinen ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa ja haluaa toimia luonnon ja sen moninaisuuden puolesta. Vuodesta 2019 hän on ollut mukana valtakunnallisessa, ilmastonmuutoksen vastaisessa Climate Aid -suurhankkeessa, jonka konserteissa ja videotuotannossa hän toimii taiteellisena johtajana, kapellimestarina, säveltäjänä ja musiikin sovittajana.